Да ходим на гърне – първи опит

>> Friday, December 11, 2009


Да! Най-накрая сме готови да започнем нашето гърнеобучение.



След като сте приключили с подготовката (обяснение, видео, книжки), купили сте гърненце повечето деца ще започнат да правят връзката между ходенето по нужда и гърненцето. За някои това ще се изразава в желание да седнат на гърнето след като са подмокрили пеленците. За други това може да бъде и първият успех в гърненцето при някоя от тренировките. А аз трети ще бъде просто съобщаването, кога са намокрили памперса. Сега е времето да наблюдавате сигналите, които ви дава вашето дете наистина внимателно.

Повечето деца си имат фраза, или физиономия или просто обичайно действие като усамотяването в ъгъла на стаята, когато почувстват, че им се ходи по голяма нужда. Когато забележите, че вашето дете явно изпитва нужда да седне на гърне (особено много ще ви помогне ако по принцип знаете по кое време на деня се случва това) трябва да го подканите “да седнем на гърненцето?”. Ако детето иска, сложете го на гърнето. Понякога четенето на книжка с приказки ще помогне на детето да се отпусне и да не скучае на гърненцето. От друга страна, стоенето на гърнето не трябва да се превръща в ритуал за четене, така че използвайте приказките като краен вариант. Ако детето има нужда да го забавлявате внесете разнообразие – веднъж приказка, друг път песничка, някога просто бъдете наблизо. Има деца, които предпочитат точно обратното – оставени на спокойствие, те се чувстват по-комфортно и се съсредоточават върху “работата си” на гърнето.

Познаването кога на детето му се ходи по малка нужда е доста по-трудно. Някои деца особено, когато пораснат и вече пишкат по-рядко, застиват когато се подмокрят. Някои дори клякат. Ако редовно наблюдавате количествата поети течности това ще ви помогне много. Когато детето ви поеме относително голямо количество течности, заведете го на гърне 30 до 60 минути след това. Това освен, че ще увеличи вашата успеваемост ще помогне на детето да разбере връзката между усещането за последващото действие.

Всяко дете е различно. Някои деца се научават да ходят по малка нужда преди да са се научили да използват гърнето за голямата работа. Което и да е първо имайте едно на ум, че много рядко и по-добре въобще да не очаквате детето да се научи изведнъж да ходи на гърне и при голяма и при малка нужда. Освен това, дори през деня да успявате да опазите гащичките сухи, почти винаги минават няколко месеца преди детето да овладява нуждите си и нощем.

И накрая, след като вече сте започнали, трябва да запомните няколко неща:

Търпение! Търпение! И пак търпение!

Приучаването към тоалетна може да бъде и доста дълъг процес. Някои експерти дори смятат, че това е първата голяма стъпка в развитието на детето от социална и емоционална гледна точка. Целият процес най- често отнема от няколко седмици до няколко месеца.

Две напред, една назад...

Не се отчайвайте ако имате няколко успешни дни последвани от няколко провала. Отново, това е процес, за успеха на който е необходимо време. Имайте предвид,че вашите чувства могат да бъдат нищо в сравнение с чувствата на вашето дете. Ако то се отегчи или разстрои това може изцяло да го обезкуражи и да се наложи дори да прекратите опитите.

Бъдете готови да отстъпите...
Ако пресирате детето твърнде много, то може да ви отвърне само с неуспехи и упорство. Усетите ли, че изпускате контрола по-добре спрете да настоявате.  Не е проблем да си дадете няколко дни или дори няколко седмици почивка. Детето разбира, кога напрежението е изчезнало и само ще прояви интерес отново да опита.

И накрая. Колкото и трудно да ви е да го разберете, приучаването към ходене до тоалетната е изцяло в контрола на вашето дете. За пръв път то може да ви окаже съпротива и да осъзнае, че не само то може да зависи от вас. От вас зависи как ще преодолеете тази “опасност”. Вашата роля, като родител, е да окажете подкрепа, да окуражавате и да създадете предпоставките за успех. Не забравяйте, че детето се учи най-добре, когато то е готово за това а не когато вие сте готови за това. Ако имате необичайни затруднения, може би е време да помислите, да анализирате ситуацията и да си зададете въпроса дали вашето дете е наистина готово да се научи да използва гърнето.

Е, разбира се има случаи, в които се сблъсквате с особена съпротива от страна на детето. Това ще разгледаме в следващия пост.

0 comments:

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP