Ученето на гърне

>> Thursday, December 10, 2009


Обикновено повечето деца показват първите сигнали, че са готови да започнат да използват тоалетната, между 18 и 36 месец.

Тези сигнали включват сухи периоди от поне два часа, редовни изхождания по голяма нужда, способността на детето да следва някои ваши елементарни указания, чувство за дискомфорт при изцапване на пелените и изразяване на желание за смяна. В някои случаи детето дори може да иска да използва гърненце или да иска от вас да го преобличате след като се изпусне. Вие също трябва да можете да определите дали детето има нужда да ходи по малка или голяма нужда по изражението на лицето му и по сигналите, които то ви дава. Ако детето започне да ви казва, че памперсът му е пълен насърчете го следващия път да се опита да ви каже преди да го напълни.

Когато прецените, че детето е готово трябва да му изберете подходящо гърненце. За да помогнете на детето да свикне с гърненцето, можете да купите няколко лепенки с животинки или любими анимационни герои и заедно да облепите гърненцето с тях. Дайте възможност на детето да свикне с новата придобивка. В началото дори можете просто да го слагате облечено на гърнето, докато гледа телевизия или просто за няколко минути след закуска. Правете това по едно и също време. Така детето ще приеме стоенето на гърне като част от ежедневните му занимания. Например то свиква, че вече след закуска ще му прочетете приказка, докато то стои на гърненцето.

Винаги, когато детето покаже някакви сигнали, че му се ходи по малка или голяма нуджа използвайте момента и го попитайте дали не иска да използва новото си гърненце. Обяснете му какво точно се очаква от него.

Дръжте го седнало на гърнето по няколко минути. В началото не настоявайте твърде много и се пригответе дори да отложите приучаването за седмица или две ако то окаже явна съпротива. Докато детето разбере, за какво точно служи гърнето, можете да изпразните пълния памперс в гърнето и така да му покажете какво очаквате от него.

Избягвайте всякакви други емоционални сътресения докато се учите да използвате гърнето. Ремонтът в къщи, току що роденото братче или сестриче, дори вашето прекомерно настояване могат да окажат влияние върху желанието и мотивацията на детето. Дори след първите успешни опити не наказвайте инцидентите – ще има такива, това е неизбежно. Наказвайки детето ще го накарате да се почувства виновно и несигурно а това по никакъв начин няма да ви помогне. Наблегнете на обратното: поощрявайте детето и го награждавайте (с лакомство, приказка или най-добре просто с вашето внимание), когато успее.

0 comments:

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP