Да ходим на гърне – подготовка

>> Thursday, December 10, 2009


Вие сте чакали сигналите. Вашето дете, като че ли вече започва да разбира кога се изхожда. И, о чудо, един ден то просто започва да казва от време на време “Аках”, “Пишах”. Вече сухите пелени не са осмото чудо на света и понякога дори сутрин не се налага да ги сменяте.

Сега, вече е време да поставите началото ако вече не сте го направили. Обяснете за какво служи тоалетната, добра идея е да прочетете приказка или дори да намерите някое весело видео за тази цел. Колкото повече разбере детето, толкова по-успешно ще премине приучаването.

Обсъждането на използването на тоелатната е съвсем простичко. Ако вече не сте го направили, позволете на детето да види как други членове на семейството използват тоалетната. Не го разбирайте буквално – идете в тоалетната обяснете какво е предназначението и пуснете хартийка и пуснете водата. Дайте на детето да разбере, че когато е готово то ще може да прави същото. Ако то има приятелчета, за които знаете, че вече успешно използват гърнето може да го споменете (внимавайте – по никакъв начин детето не трябва да се почувства изостанало!). Ако забележите някакви сигнали, когато на детето му се ходи по нужда го попитайте веднага: “Пишка ли ти се?...” особено ако сте в банята – тогава дори можете да набюдавате какво се случва заедно. След като приключи поощрете детето “Кажи ми, когато искаш да направиш същото в новото си гърненце!” или “Следващия път можем да опитаме да направиш пиш в гърненцето ако искаш.” Наблегнете на частта “когато си готов/а” – детето трябва да разбере, че не му оказвате натиск и то има избор.

Книгите и видео клиповете са чудесен начин да обясните употребата на тоалетната. Те помагат да затвърдите вашите обяснения преди това и поощренията ви. Освен това по този начин детето разбира, че и други деца и анимационни герои правят същото.

0 comments:

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP