Да ходим на гърне – детето упорства

>> Wednesday, December 16, 2009


Когато повечето деца покажат сигнали на физическа готовност да използват тоалетната обикновено между 18 и 36 месец. Това обаче не означава, че всички деца на тази възраст имат физическата или интелектуалната способност да започнат обучение за използване на гърнето.


Сигнали за физическата готовност могат да се приемат за настъпили, когато вие можете да разберете дали детето се изпуска по малка или по голяма нужда, по изражението на лицето му, позата или по това какво ви казва. Освен това детето трябва вече да може да стои сухо поне по два часа и да има регулярни изхождания.

Сигнали за интелектуална и психологическа готовност са налице, когато то може да следва прости указания и да съдейства за изпълнението им, да се чувства неудобно в мръсни памперси и да иска от вас да го преоблечете Освен това детето трябва да е способно да осъзнава нуждата от уриниране или от изхождане, да опитва да ползва гърненцето (било то и облечено) или да изявява желание да носи обикновено бельо без памперс.

Какво трябва да избягвате по време на обучението за да предотвратите съпротивата на детето. Не опитвайте да учите детето да използва гърне след някакви стресови периоди в семейството (преместване, ново бебе и т.н.). Не насилвайте детето и в никакъв случай не наказвайте грешките (внимавайте: винаги, при всяко дете има инциденти – това не е повод за наказание). Следвайте ритъма, който ще наложи детето и постоянно го насърчавайте и награждавайте, когато успее.

Дори след като то започне да използва гърнето, е съвсем нормално от време на време да се изпуска в гащичките си или просто да закъснява със сядането на гърнето. Моментът, в който детето ще усети, че има нужда, ще отиде до тоалетната, ще си свали само панталонките, ще се изходи и ще се облече ще дойде доста по-късно. При повечето деца обикновено цялостното обучение отнема от три до шест месеца. Наличието на инциденти или отделни откази да се използва гърнето е нормално и не може да се приеме за упорство от страна на детето.


По принцип се препоръчва да не настовате и дори да сте готови да отложите, с няколко седмици и дори месеца, приучването на гърне ако детето покаже нежелание. Ако обаче упорството на детето продължи, особено след възрастта три – три и половина години, тогава можете да смятате, че имате явен отказ от страна на детето да приеме обучението и трябва да смените своите методи.

В по-ранната възраст, и в началото на обучението, съпротивата може да тушира с просто отлагане на приучаването с няколко седмици или месец и след това да се опита отново. На тази възраст (година и половина до три), съпротивата обикновено означава, че детето не е готово да бъде научено на гърне.

Явното упорство обикновено се проявява, когато детето е имало “лош опит” по време на обучението. Най-често това се дължи на опит да започнете обучението преди детето да е психически и интелектуално готово за това. Не винаги причината е във ваша грешка, възможно е просто детето да проявява характер и упорство от малко, тогава не можете да направите почти нищо.

Най-общо причините за упорство при обучението са:
- страх от сядане на гърнето (особено ако се опитвате директно на тоалетната чиния – звукът от пускането на водата е доста плашещ)
- да бъде насилвано твърде рано или твърде бързо преди да бъде изцяло подготвено
- няколко наказания за това, че просто не използва гърнето или ако го насилвате да го ползва
- непостоянство в приучаването особено ако то се прави от няколко различни лица (майка, баба, другата баба и т.н.)
- болезнено изхождане поради запек. В такъв случай, първо излекувайте запека и изчакайте докато ходеното по голяма нужда се нормализира преди да започнете приучаването отново
- упорството е начин за контрол над вашите емоции и е средство, чрез което детето може да ви контролира (много опасна ситуация)
- детето може да се наслаждава на негативната реакция, която предизвикват мръсните памперси и инцидентите (липсва достатъчно поощрение от ваша страна)
- рядко, но не е изключено да има и медицински проблем, който пречи на детето да задържа. Най-добре е при подобни съмнения да го обсъдите с детския лекар

В този момент, детето отказва да бъде приучавано да използва гърне, и е най-добре да се опитате да изчакате момента, в който то само ще пожелае да използва тоалетната. Това означава да не го наказвате за инцидентите и да не му напомняте да използва гърнето. Ако то изглежда разтревожено, можете да опитате внимателно да обсъдите с него използването на гърнето и да се опитате да разберете какво го плаши то.

Ако получавате намеци и постоянни съвети от роднини (незнайно защо се сещам за бабите) можете внимателно да им напомните, че работите по въпроса и, че не всички деца се научават по едно и също време. За да си убият времето и да не ви досаждат повече пратете ги тук да четат.


Няколко неща, които биха ви помогнали:
- установете начин за награждаване или поощряване, когато детето използва гърненцето си. Това може да включва дребна награда и вашето внимание. Можете да направите табло със звездички където детето да слага лепенка, при успешно ползване на тоалетната. След определен брой дни, в които има звездичка поучава награда – играчка, разходка в зоопарка и т.н.
- включете детето в преобличането му, когато се изцапа. Това може да включва прости действия като да ви донесе нов памперс, да занесе мръсния в коша, да се почисти (вероятно ще трябва да му помогнете с тази част, но пък това е добър начин да се научи)
- В някакъв момент можете да го облечете и с нормално бельо. Говорете за това с него преди да го направите. Можете дори да го превърнете в малък ритуал – как затваряте шкафчето с памперсите и си обещавате да не купувате повече (ако се наложи винаги можете да го направите тайничко). Вече, когато детето се подмокри или изцапа, можете да му помогнете да си почисти новото бельо в легенче или да му позволите да ги сложи в пералнята. Прострете заедно бельото и го приберете след като изсъхне. Дайте възможност на детето да се облече само след това.
- Постарайте се да ограничите ходенията по голяма нужда на специално определено място. Най-добре в тоалетната. При някои деца изхождането е по-проблемно за научаване. Възможно е дори да прибегнете до тази хитринка: сложете детето с памперса на гърнето. След това изпразнете памперса в гърненцето като не забравяте да похвалите детето – все пак то беше върху гърненцето.
- Ако детето има проблем с приучаването, но като цяло приема идеята, то тогава можете да направите ежедневен график за стоене на гърнето за пет-десет минути в определен час от деня.
- Изключително важно е по всякакъв начин да избяхвате психическото наказанеие. Дори при по-големите деца. Можете да изразите неодобрение, за това че детето не използва гърне но в никакъв случай не трябва да викате, засрамвате или да гълчите детето.

0 comments:

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP